Olmaması gereken bir vücut bölgesinde ya içi boş iki organ arasında veya organ ile cilt arasında meydana gelmiş içi epitel ile döşeli anormal bir yoldur.
Dünyada görülme olasılığı %1-12 arasında değişir.) kalın barsak ile idrar kesesi fistülü erkeklerde, kalın barsak ile vajina arasındaki fistül de kadınlarda sıktır.
Fistüller genellikle karını ilgilendiren bir ameliyattan sonra görülürler. bu nede ile sınıflaması fistülün yerine, fonksiyonuna ve de kendisini meydana getiren faktörler ile alakalı sınıflanır. Genellikle içe ait (karın içi) yada dışa açık (cilde açılmış) olarak ta sınıflarız.
Meydana getiren faktörler.
Mide fistülleri sıklıkla cerrahi sonrası meydana gelir. Ayrıca, ışın tedavisi alınması, mide kanseri veya komşu organların kanserleri, mide kanlanmasının bozulması, mide rezeksiyonları (bir bölümünün çıkarılması) sonunda mide içeriği karın içine akar ve şiddetle inflamasyon başlamasına ve sonunda da fistülizasyona neden olabilir.
Crohn's hastalarında ince ve kalın barsakta meydana gelen aftöz ülserler barsağın tüm duvarının bu inflamasyona katılmasına ve giderek kalınlaşmasına neden olur. Böylece inflama bir şekilde giderek büyüyen, ilerleyen bu reaksiyon sonuçta delinerek kendini gösterir. ayrıca yakın organlarada değer, yapışır ve onun duvarınıda aşındırarak bu organın içerisine doğru da delinebilir. Crohn's hastalarından bu durumlar daha sıklıkla ince barsağın son kısmında, kalın barsağın sigmoid bölümünde ve buraya yakın organlar (sidik torbası, uterus, vagina, rektum vs..) ya da cilde açılarak fistülize olabilir.
bu organda yerleşen fistüllerin oluşmasının ana nedeni cerrahi ameliyat veya ondan sonra meydana gelmiş inflamasyon(yangı)dır. Ayrıca kalın barsak kanserlerinde, yangısal barsak hastalıklarında, apendisitis hastalığında sık olarak meydana gelme olasılığındadırlar.
Kalp damar cerrahisi tarafından yapılan greft koyma ameliyatlarından sonra görülürler. konulan greft materyalinin yada onun dikişinin barsak duvarı ile uzun süreli teması sonunda bir büyük atar damar barsak içerisine fistülize olabilir. bu durum barsaktan olmayan ve fakat barsak içerisinden gelen (şiddetli) kanamalara neden olur.
Hastalık tanısının konulması için kan testleri, tomografi ve bazı girişimlerin yapılmasına ihtiyaç duyulur. Bunlar, endoskopi, fistüloskopi, sistoskopi vs. dir. Tanı koymada MR önemli bir yere sahiptir. Damarları ilgilendiren bir fistülden şüphe edilir ise anjiografi de çekilmelidir.
Tedavi: hastada bir çok fistül durumu kendiliğinden kapanabilir. Fakat;
Sezai Demirbas, Prof. Dr.
Söğütözü, Yaşam Caddesi No:5, Yenimahalle/Ankara, Türkiye
Telif Hakkı © 2022 Prof. Dr. Sezaidemirbas - Tüm Hakları Saklıdır. '
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.