Kalın barsağın mukozasında meydana gelen bir lezyondan (sıklıkla adenomatöz histolojik yapısı olan bir poliptir) kalın barsak (kokanseri kaynaklanır.
Rektum, kalın barsağın son kısmıdır.
Anal kanal, rektumun dışarı açılan son kısmıdır. Bu kanalın etrafında sfinkter mekanizması bulunur. Bu bölgede de kanser görülebilir
Kolon-Rektum kanseri ülkemizde 3ncü sıklıkla karşılaşılan bir kanser türüdür. Sıklıkla 55-60 yaşından sonra görülmektedir. hastaların erkek ve kadın cinsiyet farklılığı da yoktur denilebilir. Kolon kanserinin en önemli bulgusu rektumdan (Makattan) kan gelmesidir. Ne yazık ki bu hastalar hemoroid gibi daha masum tanılar ile karıştırılarak 3-4 ay kadar tanı konması gecikebilir. Kişinin böyle yakınmalarda hızlı davranması ve doktora gitmekte geç kalmaması önemlidir.
Belirtileri; dışkıda kan görülmesi, dışkılama alışkanlıklarında ishal ya da kabızlık şeklinde değişiklik, dışkının incelmesi, sık tuvalete gitme ihtiyacı aralıklı karın ağrısı ve şişkinlik, gizli kan kaybına bağlı solukluk (anemi), dışkıda mukus bulunması...
Erken evrede yakalanan bu tür kanserler hemen tamamen cerrahi ile tedavi edilebilir. ileri evre de ise; kalın bağırsağın kanserli bölümünün ve lenf bezlerinin çıkartılması sonrasında kemoterapi ve bazen de radyoterapi (uygulanma zamanı değişiklik gösterebilir) dir.
Sezai Demirbas, Prof. Dr.
Söğütözü, Yaşam Caddesi No:5, Yenimahalle/Ankara, Türkiye
Telif Hakkı © 2022 Prof. Dr. Sezaidemirbas - Tüm Hakları Saklıdır. '
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.