Ameliyat sonrasında görülen enfeksiyonlar
Cerrahi yapılan bölgede veya etkilenen herhangi bir bölgede (karın duvarından daha derine kadar) enfeksiyon meydana gelmesi haline cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) denilmektedir. bu klinik durum ameliyatlardan sonra sık görülen komplikasyondur. acil cerrahi girişimlerden sonra cerrahi geçiren her beş kişiden birinde görülebilmektedir. Sıklıkla doku yıkımı, cerrahi yaranın tam iyilşenmemsi, kesi yerinde fıtıklaşma ve septisemi (kan zehirlenmesi) gibi durumlar halinde karşımıza çıkar.
CAE ları kabaca iki kıısm altında incelenirler. 1) Yüzeyel CAE; 2) Derin CAE'ları. Yüzeyel CAE ları , Süren ağrı ve yaranın güzel iyileşmemesi birlikte yaradan kokulu ve berrak olmayan bir sıvının gelmesi aynı zmanada yara yerinin kızarması ile tanınabilir. Derin CAE için ise ateş, yükselmesi, ağrının devam etmesi ve sepstisemi bulguları birer göstergedir.
Her bir CAE meydana gelmesi hem hastanın hastanede yatma süresini uzatacak ve hastayı ikincil enfeksiyonların tehlikesine sokacak hemde genel gider üzerine oldukça yüklü artış meydana getirecektir. CAE aynı zmaanda hastanın ölüm riskinin artmasıyla da alakalıdır.
genel olarak CAE nın sık olarak yaşanılması tümüyle sağlık sistemini kökünden sarsacak kadar etkili bir durum olarak bilinmelidir.
CAE nın terdavisinde antibiyotikler etkili olarak kullanılmaktadır. bunun yanında derin CAE için boşaltıcı girişimler ve eğer başarılı olmaz ise tekrarlayan cerrahi girişimler uygulanabilmektedir.
Sezai Demirbas, Prof. Dr.
Söğütözü, Yaşam Caddesi No:5, Yenimahalle/Ankara, Türkiye
Telif Hakkı © 2022 Prof. Dr. Sezaidemirbas - Tüm Hakları Saklıdır. '
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.