Tanım ve Kökeni:
Karsinoid tümörler, nöroendokrin sistemden kaynaklanan, genellikle yavaş büyüyen ve düşük dereceli malign potansiyele sahip tümörlerdir. Çoğunlukla sindirim sistemi (mide, ince bağırsak, apendiks, kolon) ve akciğerlerde bulunurlar, ancak nadiren pankreas veya diğer organlarda da görülebilir. Nöroendokrin hücrelerden köken aldığı için hormon üretme potansiyeline sahiptir.
Epidemiyoloji:
Klinik Belirtiler:
Karsinoid tümörlerin semptomları tümörün yerine, hormon salgılama özelliğine ve büyüklüğüne bağlıdır. Çoğu hasta uzun süre asemptomatik olabilir. Belirtiler:
Tanı:
Tedavi:
Tanım:
Karsinoid sendrom, genellikle karsinoid tümörlerin ürettiği serotonin ve diğer biyolojik aktif aminlerin dolaşıma salınmasıyla ortaya çıkan bir semptomlar kümesidir. Bu durum, tümörün genellikle karaciğere metastaz yapması sonucu görülür; çünkü karaciğerin metabolize edemediği hormonlar sistemik dolaşıma geçer.
Belirtiler:
Tanı:
Tedavi:
Not: Tedavi multidisipliner bir yaklaşımla yapılmalıdır ve hastanın genel durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Sezai Demirbas, Prof. Dr.
Söğütözü, Yaşam Caddesi No:5, Yenimahalle/Ankara, Türkiye
Telif Hakkı © 2022 Prof. Dr. Sezaidemirbas - Tüm Hakları Saklıdır. '
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.